Latest Blog

About us

Nisl posuere phasellus potenti sem senectus mattis.

Categories

Westminster Abbey- Londra

Westminster Abbey- Londra

Westminster Abbey este o biserica gotica din Londra, locul traditional de incoronare si de inmormantare pentru monarhii englezi. Nefiind nici o catedrala, nici o biserica parohiala, Westminster Abbey este locul de rugaciune detinut de familia regala. 
Localizata langa Cladirile Parlamentului, in inima Londrei, Westminster Abbey trebuie vazuta de orice turist care viziteaza Londra. Avand parti ce dateaza din 1050, prezinta cea mai glorioasa arhitectura medievala din Londra. Datorita legaturilor sale regale, a fost scutita de atacul general al regelui Henry al VIII-lea asupra cladirilor monahale in timpul Reformarii. Interiorul este un adevarat muzeu de istorie engleza. Printre atractii se numara tronul medieval de incoronare; Coltul Poetilor, cu memorialele pentru William Shakespeare, Charles Dickens si alti uriasi ai literaturii ; si mormintele reginei Elisabeta I, al sangeroasei regine Maria, al exploratorului David Livingstone si al naturalistului Charles Darwin. 

Istoria bisericii incepe in 1050, cand regele Eduard Confesorul a decis sa construiasca o biserica. Doar o mica parte din aceasta manastire original normanda, sfintita in 1065, a ramas pana in zilele noastre. Singura reprezentare a acestei cladiri originale este tapiseria Bayeux.
Mare parte din cladirea actuala dateaza din 1245 pana in 1272, cand regele Henry al III-lea a hotarat sa reconstruiasca biserica in stilul gotic. Mari parti au fost adaugate mai tarziu: Capela lui Henry al VII-lea a fost adaugata intre 1503 si 1512, in timp ce cele doua Turnuri spre Frontul de Vest dateaza din 1745. Cea mai recenta partea bisericii este intrarea din nord, terminata in secolul XIX. 

Henry al III-lea a reconstruit biserica in onoarea Sfantului Regal Eduard Confesorul, ale carui relicve, impreuna cu memorialul, sunt plasate in sanctuar. Altarul Sf. Eduard Confesorul a fost centrul atentiei pelerinilor de la Westminster Abbey inca din Evul Mediu.
Henry al III-lea a fost ingropat in apropiere, ca si regii Plantagenet ai Angliei, sotiile si rudele lor. Astfel, majoritatea regilor si reginelor Angliei au fost ingropati aici. Cu toate acestea, Henry al VIII-lea si Charles I sunt ingropati la Capela Sf. George din Castelul Windsor, asa cum au fost toti regii de la George al II-lea incoace.
Aristocratii au fost inmormantati in capelele laterale de la Westminster Abbey, iar calugarii si oamenii asociati cu biserica – in manastire sau in alte locuri. Unul dintre acestia a fost Geoffrey Chaucer, care a fost adus aici deoarece avea apartamente in manastire, fiind angajat ca responsabil al operelor regelui.
Alti poeti au fost ingropati in jurul lui Chaucer, la locul lor de munca. Dupa aceea, a devenit o mare onoare sa fii ingropat sau memorializat aici. Practica s-a raspandit de la aristocrati si poeti la generali, amirali, politicieni, oameni de stiinta, doctori si altii.

Nava bisericii este cea mai inalta din Anglia. In nava puteti gasi Mormantul Soldatului Necunoscut, un soldat din Primul Razboi Mondial care a murit pe campul de lupta din Franta si a fost ingropat aici in sol adus din Franta. In apropiere se afla o placa memoriala pentru Winston Churchill. Corpul sau nu se afla ingropat in manastire, ca al altor prim-ministri, ci in Bladon.

Manastirea a fost construita in secolul XIII. A fost refacuta complet dupa ce a fost distrusa de un incenciu in 1298. A fost folosita de calugarii benedictini pentru meditatie si exercitiu.

Frumosul capitul octogonal (locul unde se aduna fetele bisericesti) este unul dintre cele mai frumoase de acest gen din Anglia. Are o podea ce dateaza din 1250 si picturi murale din secolul XIV.

Capela Henry al VII-lea (numita si Capela Lady), construita intre 1503 si 1512, este una dintre cele mai uimitoare capele din vremea sa, cu o bolta magnifica. Capela detine vitralii mari si o fereastra memoriala a Bataliei Britaniei. Fereastra, care dateaza din 1947 si inlocuieste originalul deteriorat in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, comemoreaza pilotii si echipajul militar care a murit in timpul Bataliei Britaniei din 1940.

   - Westminster Abbey a devenit un loc foarte popular pentru nuntile regale cand printesa Patricia de Connaught a ales-o pentru casatoria ei cu onorabilul Alexander Ramsay in 1919. A fost prima data in 650 de ani cand manastirea a fost folosita pentru o nunta regala.
   - Desi la Catedrala Sf. Paul a fost tinuta nunta printului Charles cu Lady Diana Spencer in 1981, la Westminster Abbey  au fost tinute funeraliile Dianei in septembrie 1997, la cateva zile dupa ce a murit intr-un accident de masina in Paris.
   - In aprilie 2002, funeraliile reginei-mama au avut loc la Westminster Abbey. A murit pe 30 martie la varsta de 101 ani.
   - In jurul anului 960 d.Hr., Dunstan, episcopul Londrei, a stabilit un grup de calugari benedictini pe ‘insula Thorney’, o zona izolata pe malurile raului Tamisa.
   - Eduard Confesorul a construit o noua biserica pe acel loc, care a fost sfintita in 1065. Eduard a murit la cateva zile dupa consacrare, a fost ingropat in Westminster Abbey si a fost sanctificat mai tarziu.
   - Henry al III-lea a distrus intreaga biserica in 1245 (cu exceptia navei) si a inlocuit-o cu actuala cladire in stil accentuat gotic, specific epocii.
   - De la William Cuceritorul, fiecare suveran englez a fost incoronat in Abbey, cu exceptia lui Edward al V-lea, la fel ca fiecare suveran britanic de la unirea Coroanelor engleza si scotiana in 1603, cu exceptia lui Edward al VIII-lea. Edward al V-lea a fost destituit si probabil ucis de catre unchiul sau Richard al III-lea. Edward al VII-lea a abdicat pentru a se casatori cu americanca Wallis Simpson, divortata.
   - Multi regi si multe regine sunt ingropati langa altarul lui Edward Confesorul sau in capela lui Henry al VII-lea. 
   - Ultimul suveran ingropat in Abbey a fost George al II-lea (decedat in 1760) ; de atunci, toti au fost ingropati la Castelul Windsor.
   - Westminster Abbey este plina cu morminte si memoriale ale unor personalitati britanice, inclusiv Isaac Newton, David Livingstone si Ernest Rutherford.
   - O parte din naosul sudic este cunoscuta drept Coltul Poetilor si include mormintele lui Geoffrey Chaucer, Ben Johnson (care a fost ingropat in picioare), John Dryden, Robert Browning si multi altii.
   - Naosul nordic contine memoriale ale oamenilor de stat britanici.
   - Mormantul Soldatului Necunoscut, ale carui ramasite au fost aduse din Flandra, Belgia in 1920, este in centrul navei, langa usa de vest.